Міжнародний День Землі

22 квітня - Міжнародний День Землі - свято чистої води, чистої землі, чистого повітря. День нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина повинна задуматися над тим, що ЗЕМЛЯ потребує турботи й захисту.

Цей день покликаний об'єднати людей планети в справі захисту навколишнього середовища , нагадати про те, що планета, яка дарувала нам життя, унікальна й потребує  турботи і захисту. Ця проблема не має територіальних кордонів та мовних бар'єрів. 

Адже Земля — планета унікальна. Саме тут створені неповторні умови для бурхливого розквіту життя. Жодна інша планета нашої Сонячної системи не може похвалитися таким різноманіттям форм життя і таким сприятливим кліматом, як Земля. 

Ідея заснувати день, який привертав би увагу людей до екологічних проблем, з'явилася у відомого американського громадського діяча Джона Мортона. Міжнародним це свято оголосили в 1970 році. У цей день відбуваються різноманітні заходи, присвячені захисту навколишнього середовища — акції, фестивалі, мітинги. Дуже часто в цей день очищують водойми, прибирають території, проводять ярмарки екологічних продуктів. 

За традицією в День Землі у різних країнах звучить Дзвін Миру — символ спокою, дружби, солідарності всіх народів. А ще у честь Дня Землі у світі щороку відбувається Година Землі. У цей день усі охочі вимикають світло та електричні пристрої на одну годину, аби підвищити зацікавленість людства проблемами клімату.  

Міжнародний День Землі придумали для того, щоб кожен з нас звернув увагу на проблеми нашої планети, насамперед, екологічні. 22 квітня кожен мешканець планети повинен замислитися над тим, що він може зробити для збереження довкілля. 

Та часто люди не думають над майбутнім нашої планети. Нищення лісів, шкідливі викиди в атмосферу, забруднення річок та морів призводять до загибелі численних тварин та рослин, побачити які тепер можна лише в Червоній книзі. 

Але ми можемо зробити дещо корисне для порятунку життя на Землі.  

Отож, врятувати Землю можна, якщо кожен з нас: 

* прибиратиме сміття після відпочинку в лісі, 

* економно витрачатиме воду і папір, 

* посадить не менше одного дерева в рік або зробить гарний квітник під вікнами власного дому, 

* не використовуватиме косметичні засоби, які тестують на тваринах, 

*буде користуватися безпечними для екології транспортом і технікою тощо. 

Протидіяти екологічним проблемам — це не обов'язково здійснювати героїчні вчинки. Почати можна з маленьких кроків: посади дерево, підніми обгортку з асфальту, дізнайся, як економити електроенергію. А згодом наша уважність до довкілля стане стилем життя, який надихатиме інших. 

Пам'ятаймо, що Земля — це неоціненний дар, подарований нам природою, це наш спільний дім, тож берегти  його — наш священний обов'язок.